Chiptuning / ECO Tuning / Optimalizálás

 

Fogyasztás csökkentés - Teljesítmény növelés

Chiptuning

Chiptuning során a vezérlőegységben tárolt jellegfelületek lesznek módosítva a kívánt hatás eléréséhez. Minden érték megfelelően illeszthető az adott üzemállapothoz.A módosítás során változnak a motor paraméterei az autó erősebb,nyomatékosabb( rugalmasabb ) lesz, a vezetési élmény nő.Kevesebb visszakapcsolásra lesz szükség,az autó már alacsonyabb fordulatszám tartományban is erősebb lesz. A nagyobb rugalmasság kedvező hatásait előzés közben is jobban tudjuk kamatoztatni.

EcoTuning

tankoljon kevesebbet Az EcoTuning alatt azon chiptuningokat értjük,melyeknél a teljesítmény növelése mellett a fogyasztás csökkentésre helyezzük a fő hangsúlyt.Az autó alacsonyabb fordulatszám tartományokban üzemeltethető,ill. ugyanazon körülmények mellett nagyobb sebességfokozatba kapcsolhatunk.Az ecotuning során az autóból kinyerhető üzemanyag megtakarítás típusonként változik.Benzines autóknál valamivel kevesebb,turbódízel típusoknál több a megtakarítható literek mennyisége.A fogyasztás csökkenése mellett a teljesítmény és a nyomaték is nő.

Melyiket ?

A választás a megrendelő igényétöl függ.( Kinek mi a fontosabb szempont ).A teljesítmény növelése a megengedett határokon belül az egyéni igények szerint módosítható.

Mi a menete a bevatkozásnak ?

Az autót először :

  1. Szemrevételezzük,majd
  2. számítógépes diagnosztikát,hibakód kiolvasást végzünk az autón.Ha mindent renben találunk ( ill. nem találtunk olyan hibát ami az optimalizálást megakadályozná )
  3. kiolvassuk a vezérlőegység szoftverét,ezt
  4. a kívánt mértékben módosítjuk,majd
  5. visszatöltjük a vezérlőegységbe.
  6. Ismételten diagnosztikai mérést végzünk a gépjárművön és
  7. ha mindent rendben talalunk az optimalizálást befejeztük.

Nem megy hamarabb tönkre az autó ?

Nem. A módosítás után az autó a biztonságos gyári tűréshatárokon belül marad.A gyártók különböző piaci megfontolásokból rengeteg tartalékot hagynak a motorban ( pl.: ugyanaz a motor két különböző teljesítmény adatokkal kerül ki a piacra ),lényegében ezek kiaknázása történik meg.A piaci megfontolásokon felül a gyártók nem tudnak megfelelően minden autót az adott körülményekre "hangolni",így nagyon nagy tűrésekkel kell dolgozniuk a szoftver kidolgozása során,hiszen másként viselkedik az autó a magassági és hőmérsékleti viszonyok változásával.Cégünk törekszik az autó számára legoptimálisabb beállítás létrehozására a motor Optimalizálásra.

( Az autót a módosítás után is ugyanolyan feltételekkel kell használni és karbantartani,mint a módosítás előtt.Természetesen egy széria autó is hamarabb tönkremegy a nem megfelelő használat során. )

Biztonságos ?

A beavatkozás teljesen biztonságos.A legmodernebb berendezésekkel végezzük a beavatkozásokat,a legtöbb esetben a vezérlőegység kiszerelésére sincs szükség.

Mennyi idő szükséges a beavatkozáshoz ?

Ez gyártmány-, típus- és igényfüggő is .Általában kb.2 óra,de egyedi extrém beállítási igények esetén ( illetve egyes vezérlőegység típusoknál ) kb.3-5 óra is lehet.Teherautóknál,kamionoknál és munkagépeknél kb.4-6 óra.